informatikai szaktanácsok kezdőknek és haladóknak

IT Pro

IT Pro

Mi a hosszú életű laptop akkumulátor titka?

2019. május 17. - garaboncos

 

swollen_battery_in_macbook.jpg

Az akkumulátor az a terület, ahol még a legnevesebb gyártók is gyakran melléfognak. Az Apple iPhone-jainak pár évvel ezelőtti generációja híres volt az akkumulátor tüzekről, és ahogy a fenti kép is tanúsítja, MacBook esetén sem mehetünk biztosra. A nagyobb gyártókat tovább véve a HP akkumulátorok gyakran megmagyarázhatatlan behalásának oka az, hogy bár az akkumulátor üzemel, az érzékelő nem tudja leolvasni a maradék töltöttség mértékét, így azzal nem lehet tervezni, és előbb-utóbb az akkumulátor kisüléséhez, vagyis egy vagy több cella üzemképtelenségéhez vezet. Az általam vizsgált Acer akkumulátorok meglepően hasznavehetőek voltak, talán mert más gyártótól szerzi be az inkább olcsóságáról mint megbízható termékeiről híres cég. Személy szerint mégis a legkevesebb gondot a Dell Latitude termékcsaláddal kapcsolatban találtam. Megemlítem még a a Lenovo ThinkPad szériáját, ami az utóbbi pár évben ezen a téren ugyancsak nem teljesített rosszul.

swollen_battery_in_hp_elitebook.jpg

Mi a megoldás?

Már vásárláskor figyeljünk arra, hogy olyan készüléket válasszunk, ami ha feltöltött, nem meríti és tölti újra és újra a készüléket. Persze a legtöbb laptopnál és kisebb eszköznél már ez a helyzet, de az olcsóbbaknál még gyakran spórolnak az érzékelőkön és az anyagok minőségén. Azt is ajánlott megtudni, hogy az eszköz BIOS szinten tartalmaz-e védelmet, vagyis beépített figyelést a túltöltés és a túlzott lemerítés elkerülésére. Bár sokszor van gyorstöltési mód, érdemes kikapcsolni, ezzel a gyors lemerítéshez vezető egyenes utat is. Kis odafigyeléssel a BIOS beállításokban - feltéve, hogy létezik - beállíthatjuk, hogy az akkumulátorunk sok évesen is az új kapacitásának közel háromnegyedét hozza. Az én három éves Dell Latitude laptopom akkumulátora pl. még most is 3.5-4 órát bír, újkorában persze még 4.5-5 órára volt képes.

 

Általánosságban elmondható, hogy egyik akkumulátor sem szereti, ha sokáig teljesen feltöltött vagy lemerült állapotban tárolják, ha tartósan szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között használják vagy hagyják (pl. fekete telefont a forró kocsi napos felületén). A józan ész logikáját is követi az a tanács, hogy időnként máshogyan is használjuk mint szoktuk: ha nem szoktuk lemeríteni, akkor időnként tegyük meg, illetve ha nem szoktuk közel teljesen feltölteni csak részben, akkor ezt is tegyük meg időnként. 

swell-kindle-02-smaller.jpg

Akkumulátor puffadás és óvintézkedései

Ha az eszköz felpuffadt / megdagadt (swell/swollen) és égett műanyag szagot érzünk, mielőbb kapcsoljuk le és nézessük meg szakemberrel. Az eszköz hasassá válásának oka az akkumulátor puffadása, ekkor a veszélyes nehézfém tartalma miatt légmentesen lezárt akkumulátor zsák megnagyobbodik. Ez gyakrabban okostelefonoknál, ritkábban más készülékeknél fordul elő. Az okostelefont a ragasztás sokáig összetartja, de így sem érdemes használni, főleg a fokozott tűzveszély miatt. Ezért és a készülék alkatrészei károsodának megelőzésére mielőbb kapcsoljuk le és juttassuk szakemberhez, aki eltávolítja a veszélyessé vált akkumulátort és újat tesz bele.

 swollen_batteries_alotof.jpg

 

Végezetül a töltőkről

Olcsó húsnak híg a leve - mondják, és helyesen. Az olcsó töltő tönkreteheti a telefont és a laptopot is, és ebbe beletartozik számos univerzális (állítható végű és állítható feszültségű) töltő is, a drágábbak általában kivételek. A gyári és utángyártott töltők, továbbá - ha az Amper és Watt érték egyezik - más készülékekhez való töltő is használható lehet, de csak jó minőségűt használjunk.  Részletekért lásd a következő cikkeket.
https://szifon.com/2013/06/07/csak-ovatosan-az-olcsobbnal-is-olcsobb-toltokkel/
https://www.laptopszaki.hu/blog/2016-08-02/tippek-trukkok-laptop-akkumulator-felujitas-megeri

A bejegyzés trackback címe:

https://itpro.blog.hu/api/trackback/id/tr4414832664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása